95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken

Marifoons

Marifoons

Ben je op zoek naar betrouwbare communicatie op je schip, bijvoorbeeld met medeschippers, brugwachters, havenmeesters of sluismeesters? Dan ben je bij Bootman.nl aan het juiste adres. Op deze pagina vind je al onze marifoons en accessoires.

Marifoons, ook bekend als maritieme telefoons of maritieme VHF-radio's, vormen een communicatiesysteem waarmee men op zee in contact kan komen met andere schepen. Deze zendontvangers maken het mogelijk om over beperkte afstanden berichten te versturen naar nabijgelegen schepen of havens.

VDES marifoon kopen?

Vanaf 1 januari 2024 mogen bepaalde kanalen op marifoons niet meer worden gebruikt in Nederland. Dit heeft gevolgen voor het gebruik van de marifoon. Let op: Alle marifoons moeten worden her-geprogrammeerd. Helaas is dit (nog) niet mogelijk bij ons. Ben je woonachtig in België? Dan is het sinds 1 januari 2023 niet toegestaan om de gewijzigde kanalen te gebruiken. De meeste marifoons in ons assortiment zijn her-geprogrammeerd conform het VDES. Dit staat vermeld bij de plus- en minpunten.

per pagina
23 producten
Cobra HH 600 Handmarifoon
Waardering:
81% of 100
Special Price 219,- Regular Price 299,-
Cobra F77B Marifoon
Waardering:
97% of 100
249,99
Icom IC-M400BBE Marifoon
Waardering:
50% of 100
519,-
  • Beste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen bezorgd
Supergain Crow Marifoonantenne
Waardering:
100% of 100
60,-
Supergain Elba Marifoonantenne
Waardering:
80% of 100
70,-
Supergain Target Marifoonantenne
Waardering:
93% of 100
59,-
Mastbeugel RA106
Waardering:
100% of 100
22,-
Standard Horizon 240-SW Signaal Hoorn
Waardering:
100% of 100
61,95
Standard Horizon CMP-31 Handset
Waardering:
90% of 100
229,90
per pagina
23 producten
Marifoons

Waarom een marifoon kopen?

Een marifoon is een veiligheidsmiddel aan boord van een boot. Het woord is afgeleid van de woorden maritiem en communicatie. Met een marifoon kun je gemakkelijk contact leggen met schepen, sluismeesters, havenmeesters en verkeersposten. Het vergroot de veiligheid, met name op drukke vaarwegen. Marifoons zijn verplicht voor alle schepen, behalve pleziervaartuigen die kleiner zijn dan 20 meter. Ook bij een radar aan boord is een marifoon nog steeds verplicht.

Welke marifoon kopen?

Bij het aanschaffen van een marifoon kun je kiezen uit een handmarifoon of inbouwmarifoon.

Handmarifoons

Handmarifoons zijn zeer compact en vooral geschikt voor de pleziervaart. Ze kunnen vaak drijven en zijn relatief voordelig. Handmarifoons zijn toegestaan voor pleziervaartuigen met een lengte tot 20 meter. Het voordeel van een handmarifoon is dat je hem altijd bij de hand kunt hebben, omdat de marifoon nergens aan vast zit. Het voordeel is ook nog eens dat een handmarifoon een stuk goedkoper is dan een inbouwmarifoon.

Echter is het zend- en ontvangstbereik significant minder dan bij inbouwmarifoons. Daarnaast hebben ze minder functies.

Inbouwmarifoons

Voor de beroepsvaart en grotere schepen kies je voor een inbouw, zodat je voorzien bent van de beste communicatieapparatuur. Een inbouwmarifoon biedt ruimte voor extra opties, zoals de mogelijkheid tot het aansluiten van een handset.

AIS

Voor jouw maximale veiligheid kun je kiezen voor een marifoon met AIS (Automatic Identification System). AIS zorgt voor een verbeterde veiligheid op het water en wordt steeds populairder. Met AIS worden jouw gegevens regelmatig uitgezonden naar andere schepen met een bereik tot ca. 40 kilometer. Hierbij moet je denken aan jouw koers, snelheid en positie. Voor een complete set met AIS moet je vaak een aparte AIS transponder aanschaffen. De reden hiervoor is dat de meeste modellen met AIS alleen voorzien zijn van een AIS ontvanger.

Marifoon certificaten en registratie

Na aanschaf kun je de marifoon nog niet gelijk gebruiken. Het is verplicht om in bezit te zijn van het Basiscertificaat Marifonie. Als je dit certificaat hebt, kun je zowel een handmarifoon als inbouwmarifoon bedienen. Als je wereldwijd wilt communiceren dan moet je het Marcom-A certificaat halen.

DSC-functie

Alle inbouwmodellen hebben een DSC-functie (Digital Selective Calling). Let er wel op dat als je de DSC-functie wilt gebruiken, je het Marcom-B certificaat nodig hebt. Wil je een model met DSC aanschaffen, maar heb je geen Marcom-B? Geen probleem: Je kunt de DSC-functie gewoon uitschakelen.

Registratie

Naast de verplichting om te beschikken over het juiste certificaat, is het ook verplicht om het te registreren. Als je bent geregistreerd dan wordt je opgenomen in het frequentiegebruiksregister. Je registreert de marifoon bij het Agentschap Telecom. Na de registratie ontvangt je een ATIS code.

ATIS code en MMSI nummer

Een ATIS-code (Automatic Transmitter Identification System) zorgt ervoor dat verkeersbegeleidingssystemen kunnen zien wie er een oproep heeft gedaan. Elke marifoon moet voorzien zijn van een ATIS-code. Het is in Nederland, België en Duitsland namelijk verplicht. Na aanschaf van de marifoon kun je de ATIS-code eenvoudig zelf programmeren met de handleiding. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Let wel op, want een ATIS-code is vaak maar één keer in te stellen.

MMSI nummer

Naast de ATIS-code bestaat er het MMSI nummer (Maritieme Mobile Service Identiteit). Met het MMSI nummer kun je schepen individueel oproepen via de DSC-functie. Je kunt dan andere schepen oproepen, ongeacht het kanaal dat ze geselecteerd hebben. Het is een internationaal identificatienummer dat bestaat uit negen cijfers. Het is als het ware het telefoonnummer van jouw schip.

marifoon

Marifoon merken

Er zijn verschillende merken beschikbaar. Voor de meest gunstige prijs-/kwaliteitverhouding kun je kiezen voor een Cobra marifoon. Met name voor de pleziervaart is Cobra zeer geschikt. Standard Horizon marifoons zijn luxere en innovatieve modellen. Zo hebben de meeste modellen van Standard Horizon strakke en heldere displays. Daarnaast hebben ze de kleinste handmarifoons op de markt. Deze zijn zo compact dat je deze in je broekzak kunt doen. Ben je geïnteresseerd in een volledige set met AIS? Kies dan voor een Icom marifoon. Icom apparatuur is vaak compatibel met elkaar, waardoor je een persoonlijke set kunt samenstellen. Daarnaast zijn de modellen van hoge kwaliteit.